Wanneer de diagnose diabetes, astma/COPD of een (verhoogde kans op) hart– of vaatziekte is gesteld, zal een aantal zaken in uw dagelijks leven gaan veranderen. De huisarts en POH somatiek van Huisartsenpraktijk Ossendrecht helpen u hier graag bij. U krijgt advies over hoe u met uw aandoening kunt omgaan en welke risico’s erbij komen kijken. Daarnaast kan ondersteuning en begeleiding van andere zorgverleners worden ingezet. Wij maken deel uit van Huisartsencoöperatie West-Brabant, waarbinnen tussen huisartsen afspraken zijn gemaakt om op eenzelfde manier zorg te verlenen aan patienten met chronische aandoeningen.
Diabetes Mellitus
De meest voorkomende soorten diabetes zijn diabetes type 1 en type 2. Bij mensen met diabetes type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan. Diabetes type 1 wordt bijna altijd in het ziekenhuis behandeld. Bij mensen met type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of de insuline kan zijn werk niet meer goed doen. Diabetes type 2 wordt in de huisartsenpraktijk behandeld.
Wanneer u Diabetes type 2 heeft wordt er bij u in principe vier keer per jaar bloed geprikt. De controles na het bloed prikken zijn een keer per jaar bij de huisarts en drie per jaar bij de POH somatiek. Tijdens de consulten bespreken wij met u hoe we samen de diabetes het beste kunnen behandelen. Leefstijl is daarin het belangrijkste item omdat u zelf veel aan uw diabetes kunt doen. Verder worden klachten en medicatie besproken, wordt er lichamelijk onderzoek gedaan (bloeddruk, gewicht) en wordt u zo nodig doorverwezen naar een diëtiste of naar een podotherapeut.
Astma-COPD
Astma/COPD is een ongeneeslijke longziekte. De kleine luchtwegen zijn blijvend vernauwd en de longblaasjes zijn beschadigd. De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. Wanneer u COPD heeft, heeft u goede begeleiding en behandeling nodig.
U komt in principe een keer per jaar bij de POH somatiek, al dan niet na een longfunctietest bij SHL. Tijdens het consult bespreken wij met u de longfunctie en hoeveel last u heeft van uw COPD en controleren wij het gebruik van medicatie (puffers). Ook kijken wij samen met u naar uw leefstijl, bijvoorbeeld beweging en voeding. Zonodig wordt u doorverwezen naar een diëtiste, fysiotherapeut of begeleiding bij stoppen met roken.
Hart en vaatziekten
Wanneer u een hart- of vaatziekte heeft of een verhoogd risico hierop vraagt dit om een goede begeleiding en behandeling. Door middel van een gezonde leefstijl, regelmatige controles en de juiste medicijnen kunt u het risico flink verkleinen.
Bij patiënten met een verhoogd risico zal een keer per jaar bloed geprikt worden waarbij de glucose, cholesterol en nierfunctie wordt gecontroleerd. Daarna volgt een controle bij de huisarts of POH somatiek. Deze bespreekt met u de uitslag van het bloed prikken en zal een lichamelijk onderzoek doen. Samen wordt gekeken wat er nodig is voor gezondheidswinst. Het bespreken van de leefstijl is een belangrijk onderdeel van dit consult: beweging, voeding, roken, alcoholgebruik. Zonodig verwijzen wij u door naar bijvoorbeeld een dietist of beweegcoach.
Patiënten die al een hart- of vaatziekte hebben gehad, wordt gevraagd meerdere keren per jaar op controle te komen bij de POH somatiek of de huisarts.