spoed contact disclaimer home
home
praktijk
spreekuurtijden en telefoonnummers
lokatie
huisartsen
assistentes
praktijkverpleegkundige
zorg
consult huisarts
onderzoekjes en controles
kleine handelingen
herhaalrecepten
reisconsult
nieuws en links
praktijknieuws
medische informatie
gezond leven
organisaties en instellingen
 
  Onderzoekjes en controles - bevolkinsonderzoek baarmoederhalskanker  
     
 

Over baarmoederhalskanker
Wat houdt het onderzoek in?
De uitslag van het uitstrijkje
Tussen nu en het volgend uitstrijkje
Wanneer niet deelnemen?

Over baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom krijgen deze vrouwen een uitnodiging deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Er is aangetoond dat deelname eens in de vijf jaar in het algemeen voldoende is om afwijkingen op tijd te ontdekken.

Baarmoederhalskanker ontstaat doorgaans heel langzaam. Hierdoor is het mogelijk om vroege afwijkingen op te sporen die nog geen kanker zijn. Dit kan met een eenvoudig onderzoekje, het 'uitstrijkje'.
Dankzij de vroege ontdekking is de kans op genezing zeer groot en is vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk. Vrouwen bij wie een vroege afwijking wordt gevonden, hebben meestal nog geen klachten.

Wat houdt het onderzoek in?
Het uitstrijkje wordt gemaakt door de assistente. Om het uitstrijkje te kunnen maken wordt er met een speciaal borsteltje en spateltje slijm met daarin wat cellen, weggehaald bij de overgang van de vagina naar de baarmoeder, de zogenaamde baarmoederhals. Daarom wordt u gevraagd zich deels uit te kleden en op de onderzoeksbank plaats te nemen. Het uitstrijkje wordt in een laboratorium onder de microscoop onderzocht. Daarnaast stelt de assistente u een aantal vragen, bijvoorbeeld de datum van uw laatste menstruatie. Tenslotte spreekt zij met u af wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt.

De uitslag van het uitstrijkje
Bij veruit de meeste vrouwen is geen verder onderzoek nodig. Er zijn dan geen (vroege) afwijkingen aan de baarmoederhals gevonden. Soms moet er opnieuw een uitstrijkje worden gemaakt. Bijvoorbeeld omdat het uitstrijkje niet goed is gelukt of moeilijk te beoordelen is. Het kan ook zijn dat er vervolgonderzoek nodig is omdat er (vroege) afwijkingen in het uitstrijkje te zien zijn.

Tussen nu en het volgende uitstrijkje
De uitslag van het uitstrijkje is een momentopname. Het is geen garantie dat alles tot het volgende uitstrijkje in orde zal blijven. Ga daarom altijd naar uw huisarts als u klachten heeft, bijvoorbeeld hinderlijke afscheiding, bloedverlies tijdens of vlak na de geslachtsgemeenschap, bloedverlies buiten de menstruatie, bloedverlies als u een jaar of langer geen menstruatie meer heeft gehad.

Wanneer niet deelnemen?
• Een uitstrijkje is niet nodig wanneer uw baarmoeder, inclusief de baarmoederhals is verwijderd.
• U kunt geen uitstrijkje laten maken tijdens de menstruatie.
• Wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft, moet u het maken van een uitstrijkje uitstellen tot 6 maanden na het beëindigen van de zwangerschap of borstvoeding.
• Wanneer u in de laatste 12 maanden al een uitstrijkje heeft laten maken met een normale uitslag hoeft u nu geen uitstrijkje laten maken.

Meer informatie: www.bevolkingsonderzoekzuid.nl